Met deze 10 tips help je jouw coachees hun nieuwe competenties ontwikkelen
Er zijn altijd coachees die nieuwe competenties willen ontwikkelen. De één wil zijn of haar communicatieve vaardigheden verbeteren en de ander gaat solliciteren voor een nieuwe baan of wil groeien in een bepaalde functie. Competenties ontwikkelen is hierbij essentieel.
De 10 tips die we hieronder noemen geven je handvatten om jouw coachees te helpen hun persoonlijke competenties te ontwikkelen en hun doelen succesvol te bereiken.
Tip 1: Breng de huidige competenties in kaart
Voordat je nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen, moet je weten waar je coachee nu staat. Welke competenties hebben ze al? Waarom willen ze een bepaalde competentie ontwikkelen? Wat zijn hun persoonlijke kwaliteiten, talenten en karaktereigenschappen?
Een grondige evaluatie helpt om te bepalen waar de focus moet liggen. Gebruik zelfevaluaties, gesprekken met een werkgever en feedback van leidinggevende collega’s.
Start met een zelfevaluatie. Dit helpt coachees om bewust te worden van hun competenties en sterke en zwakke punten. Combineer dit met gesprekken met leidinggevenden en collega’s om een compleet beeld te krijgen.
Tip 2: Stel heldere doelen
Duidelijke doelen en een heldere visie zijn cruciaal voor het ontwikkelingsproces. Wat wil jouw coachee bereiken? Welke competenties willen ze ontwikkelen? Gaat het om één competentie of om een paar competenties?
Maak bijvoorbeeld gebruik van SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) of het GROW-model (Goals, Reality, Options, Will) Dit maakt de voortgang meetbaar en houdt de motivatie hoog.
Bepaal samen welke competenties belangrijk zijn en geef prioriteiten. Zorg ervoor dat de doelen specifiek en meetbaar zijn. Bijvoorbeeld, in plaats van of “verbeteren van communicatieve vaardigheden,” kun je het doel specifieker maken: “het geven van drie succesvolle presentaties binnen zes maanden.”
Tip 3: Zorg voor een overzichtelijk coachingstraject
Nu je samen met je coachee de doelen vast hebt gesteld, is het slim om het gehele proces goed in kaart te brengen. Dit kan gemakkelijk met coaching software (zoals Trackler ;))
Hiermee kun je namelijk het gehele coachingtraject van A tot Z bijhouden. Ook hebben je coachees toegang tot het traject en kunnen zij zelf hun voortgang bijwerken en houden. Fijn en handig voor jou als coach maar ook voor al je coachees. Ook zijn er tools die helpen je om doelen te formuleren en de voortgang te monitoren, wat zorgt voor een gestructureerde aanpak en heldere resultaten.

Tip 4: Splits het traject op in kleine delen
Competenties ontwikkelen kost tijd en geduld. Werk samen met je coachees in kleine stapjes en schep realistische verwachtingen. Kleine, geleidelijke verbeteringen zijn vaak duurzamer dan grote, plotselinge veranderingen. Door het proces op te splitsen in beheersbare stappen, blijft de ontwikkeling overzichtelijk en haalbaar.
Coaching software kan helpen bij het plannen en uitvoeren van deze kleine stapjes door middel van gestructureerde leerplannen en voortgangsmonitoring.
Bijvoorbeeld, als een coachee zijn of haar leiderschapsvaardigheden wil verbeteren, kan een eerste stap zijn om leiding te geven aan een collega in opleiding. De volgende stap kan zijn om een klein teamproject te leiden, gevolgd door een grotere verantwoordelijkheid zoals leidinggeven aan een afdeling.
Tip 5: Zet je coachee gelijk aan het werk
Competenties ontwikkelen doe je niet alleen door theorie te leren. Meer ervaring opdoen in de praktijk is net zo belangrijk. Moedig je coachees aan om nieuwe uitdagingen aan te gaan bij hun huidige baan. Dit kan variëren van het leiden van een project tot samenwerken met een werkgroep, het oppakken van een nieuwe taak of zelfs meerdere taken.
Praktijkervaring helpt om vaardigheden en eigenschappen in een realistische setting te ontwikkelen en te verfijnen. Dit kan variëren van het geven van een presentatie tot het leiden van een klein project.
Motiveer coachees aan om deze nieuwe kansen aan te grijpen en geef hen de ruimte om te leren van hun fouten.
Tip 6: Plan vaste momenten voor feedback
Communicatie is key. En daarbij is regelmatige feedback essentieel voor de ontwikkeling van competenties. Dit geldt zowel voor positieve als constructieve feedback. Feedback geeft inzicht in sterke en zwakke punten en biedt concrete handvatten voor verbetering.
Spoor je coachees aan om regelmatig feedback te vragen aan collega’s en leidinggevenden. Zo weten ze beter welke punten of eigenschappen ze nog moeten ontwikkelen. Dit draagt ook bij aan hun aanpassingsvermogen.
Plan regelmatig feedbacksessies en zorg ervoor dat deze sessies constructief zijn. Feedback moet gericht zijn op specifieke gedragingen en vaardigheden, en moet coachees helpen om te begrijpen wat ze goed doen en waar ze kunnen verbeteren.
Gebruik je coaching software? Dan kunnen coachees eenvoudig en continu feedback verzamelen en in kaart brengen.

Tip 7: Focus op zelfreflectie
In tip 1 gaven we het al aan. Laat de coachee vooral ook kritisch naar zichzelf kijken. Zelfreflectie is een krachtig hulpmiddel in het ontwikkelingsproces. Moedig je coachees aan om regelmatig stil te staan bij hun eigen prestaties en gedrag. Wat ging goed? Wat kan beter? Dit helpt om bewust te worden van persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten. Dit vormt de basis voor verdere groei.
Om je coachees hierin te stimuleren is het slim ze een journal bij te laten houden. Hierin kunnen ze regelmatig hun gedachten en ervaringen opschrijven. Dit helpt hen om patronen te herkennen en bewust te worden van hun voortgang. Een journal bijhouden kan soms een uitdaging zijn dus probeer je coachees hier regelmatig te stimuleren en hen eraan te herinneren dit echt vol te houden.
Ook hiervoor is het handig om coaching software te gebruiken. Het biedt verschillende tools en technieken voor zelfreflectie, waardoor coachees hun prestaties en groei systematisch kunnen bijhouden.
Tip 8: Spoor je coachees aan om te netwerken
Netwerken speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van competenties. Door contact te leggen met professionals binnen en buiten hun vakgebied, kunnen je coachees nieuwe inzichten en vaardigheden opdoen. Het biedt de mogelijkheid om van anderen te leren en nieuwe perspectieven te krijgen.
Zorg dat je coachees hier zelf mee aan de slag gaan en motiveer ze om zelf een aantal netwerkacties te ondernemen. Bijvoorbeeld het bezoeken van een netwerkevent, een meeting met een professional of een kleinere stap. Denk aan het sturen van een bericht op Linkedin naar iemand die vergevorderd is in een bepaalde competentie of functie. Stimuleer ze om met hen een gesprek aan te gaan.
Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van een sterk netwerk, maar biedt ook kansen voor samenwerking en kennisuitwisseling.
Tip 9: Stimuleer zelfontwikkeling
Het blijven ontwikkelen van competenties en vaardigheden moet een doorlopend proces zijn. Creëer een gewoonte waarin continu blijven leren wordt aangemoedigd.
Dit kan door middel van extra coaching in bepaalde competenties, een cursus of online training te volgen, maar ook door het lezen van boeken en vakliteratuur of het bijwonen van workshops en seminars.
Zorg ervoor dat leren en competentieontwikkeling een integraal onderdeel worden van hun dagelijkse routine.
Tip 10: Blijf positief motiveren
Motivatie en betrokkenheid zijn cruciale factoren voor succesvolle competentieontwikkeling. Help je coachees om gemotiveerd te blijven en hen te betrekken bij hun eigen ontwikkelingsproces. Blijf op een positieve manier met hen communiceren en aantonen wat ze goed doen.
Vier de successen van je coachees, hoe klein ook. Een enthousiaste houding en een gevoel van betrokkenheid kunnen het verschil maken tussen falen en slagen.
Tot Slot: Leer je coachee goed kennen en stel samen een plan op
Het ontwikkelen van competenties en vaardigheden is een doorlopend proces dat geduld, toewijding, de juiste aanpak en soms wat creativiteit vereist. Het kost tijd om een nieuwe vaardigheid aan te leren.
Door je coachees te helpen met een goed doordachte strategie en hen te voorzien van de juiste hulpmiddelen, kun je hen ondersteunen bij het bereiken van hun persoonlijke en professionele doelen.
Competentieontwikkeling is niet alleen belangrijk voor hun huidige werk, maar ook voor hun toekomstige carrièrekansen. Door gebruik te maken van de bovenstaande tips en handige tools van coaching software, kun je jouw coachees helpen om hun vaardigheden en kwaliteiten te versterken en nieuwe competenties eigen te maken. Dit leidt uiteindelijk tot beter functioneren en meer plezier in hun eigen werk en leven.