Inloggen    Over ons    Contact


5 laagdrempelige tips om jezelf als coach via video te profileren

Video opnemen is het brandpunt waar belemmerende overtuigingen, imposter syndroom en ieder beetje twijfel over je missie, visie en kennis samenkomen en pijnlijk voelbaar zijn. Ik ken geen andere activiteit als ondernemer die uitdagender is dan jezelf te laten zien voor het oog van de camera.

Gewoon springen!

Maar net als het springen van de hoogste duikplank, is de angst het meest voelbaar vlak voordat je gaat springen. Direct erna overheerst vooral trots en een zalig gevoel van overwinning en vrijheid.

Dus daar doen we het voor!
Nou ja, dat is in ieder geval de korte termijn winst. 

Veel belangrijker is natuurlijk dat je met een video heel actief en direct vorm geeft aan het verlangen om een verschil in de wereld te maken. Mensen te informeren en inspireren met wat jij weet, hebt ontdekt en ervaren. Een beweging op gang brengen door simpelweg te delen en te Zijn wie jij bent.

Je gunfactor 

Tekst en foto’s geven een aardig beeld van wie je bent, maar ze brengen niet jouw uniciteit over. Het is eendimensionaal en je komt er niet écht mee uit de verf. De enige manier waar je energie en sprankel, oftewel je gunfactor, natuurgetrouw zichtbaar is, én die schaalbaar is, is video. 

Meer weten over hoe video jou kan ondersteunen? Plan dan een vrijblijvend gesprek met me in.

En dus pak je weer je telefoon en waag je (weer) eens een poging. 
Of denk je er over na en besluit je direct dat video toch niks voor jou is. 
Patstelling.

Beperkende overtuigingen

Voordat ik je vertel hoe ik daarmee omga en andere ondernemers daarbij help, eerst een inzicht in welke blokkades bewuste ondernemers voor zichzelf opwerpen. Misschien herken je er wel een paar, of allemaal ;-). 

Vaak de eerste die we tegenkomen zijn de belemmerende overtuigingen over wie we zijn en wat we kunnen: 

– Wie ben ik om dit te vertellen? Ik ben niet de expert. 
– Alles wat ik bedenk is al een keer gedaan, wat voegt mijn bijdrage nog toe? 
– Ik kan geen video maken, daar ben ik niet technisch genoeg/heb ik geen budget voor. 
– Ik ben er nu niet klaar voor, ik heb eerst meer duidelijkheid/ training/ kennis/ nieuwe website/ passende huisstijl nodig. 

Wanneer we vervolgens de camera pakken, speelt er weer een andere dynamiek. Zodra de camera loopt ervaren we een druk waardoor alle spontaniteit en gevoeligheid over het onderwerp dat we willen vertellen, verdwijnt. De inspiratie is plots verdwenen en we bevriezen. We gaan nóg beter ons best doen, en drukken even door. Daardoor verliezen we de connectie met onszelf. 

Het wordt een hoofdzaak in plaats van van een hartekreet. 

Met als gevolg dat alles wat jou zo leuk en bijzonder maakt, onze magie, verdwenen is op video. 

En het technische aspect?

Stel je voor dat het je wel lukt om een leuke video op te nemen, dan kun je nog struikelen op de technische aspecten. Want het nemen en plaatsen van video wordt omgeven door beslissingen en kennis die de kwaliteit en het plezier om het te bekijken in grote mate beïnvloeden. De volgende lastige vragen doemen op tussen het drukken op record en het plaatsen op social Media. 

– Houd ik de telefoon rechtop of liggend?
– Welk licht geeft een mooi beeld?
– Hoe krijg je het geluid helder?
– Hoe knip ik het begin/einde/eehhh’s eruit? 
– Kan ik mijn logo of tekst in de video verwerken, en hoe doe ik dat? 
– Hoe krijg ik in godsnaam ondertiteling er in?

Ik snap dat de moed je in de schoenen zakt en het overgaan tot actie weer even uitstelt.

Tot de volgende keer dat je verlangen om meer impact te maken weer opspeelt ;-).

Ik hoor graag waar jij tegenaan loopt. Plan direct een persoonlijk, vrijblijvend gesprek in voor een krachtige kick start.

Uitgangspunten voor authentieke video’s

Wanneer ik van ondernemers een videoportret maak, of ze coach om zelf video’s te maken, werk ik met de volgende uitgangspunten die jou wellicht ook zullen helpen:

– Blijf in verbinding. Met jezelf en met degene voor wie de boodschap is bedoeld.
– Authenticiteit is een proces en in plaats van een momentopname.
– Maak het persoonlijk in plaats van perfectionistisch.
– Bewandel je eigen pad, vind je eigen manier. 
– Maak het licht en heb plezier. 

Hoe kan je deze punten nu makkelijk in praktijk brengen? Nou simpel! 

In plaats van je eerste video te koppelen aan grootste zichtbaarheid, maak je het in eerste instantie zo klein en intiem mogelijk; zodra je inspiratie voelt pak je je smartphone en stuur je je liefste vriend-in er een videobericht over. Die sla je na afloop op op je telefoon en deelt hem op je social media kanaal naar keuze. Dat herhaal je een paar keer totdat je je comfortabel genoeg voelt voor de volgende stap. 

Huppakee, done and dusted!

Hiermee omzeil je je belemmerende overtuigingen, ervaar je niet de druk van het presteren voor de camera en zorg je als vanzelf voor een prettig beeld en geluid om naar te kijken en luisteren. En BAM! Voor dat je het weet deel je je eerste authentieke video online!

Marja Marjoy

Er is meer

Smaakt dit naar meer, doe dan mee aan mijn workshop “Laat jezelf zien, Share your Magic!”.  Een workshop over hoe je video kunt inzetten om de relatie met je klanten te versterken. Ik deel praktische tips, inspiratie en ook methodes die je direct kunt inzetten om jezelf beter te laten zien op video en dus ook aan klanten. 

Een beeld zegt meer dan…

Mike heeft zelf video’s gemaakt voor zijn Youtube kanaal. Ondanks dat hij zelf goed kan filmen en monteren vroegen hij en zijn zakenpartner Bas Marjoy om een video te maken van hun cowerk platform. Die beslissing gaf hen de ruimte en focus om zich helemaal over te geven aan  het delen van hun enthousiasme over hun service. Zie hier het resultaat: 

Geef een reactie

Maandelijks de beste tips voor coaches en bedrijven

Ontvang de beste tips en tricks om je coachingstrajecten te automatiseren, professionaliteit uit te stralen en je business te stroomlijnen.